Késélező vásárlás | Chef'sChoice márkabolt

Üres

Összesen: 0 Ft

Késélező vásárlás

A fenés és az élezés, bár nagyon hasonlónak tűnnek, mégsem ugyanazt jelentik.

Kontinensek alapján két típusba sorolhatjuk a késeket. Az egyik az európai/amerikai penge, a másik pedig az ázsiai. Ebben a két típusban az egyik legnagyobb hasonlóság, hogy mindegyik a saját kultúrájához és étkezési szokásaihoz illeszkedik.

Ha az otthoni élezést választjuk és tudjuk, hogyan kell a megfelelő élezési szöget beállítani, vagy van egy késélezőnk, ami megteszi ezt helyettünk, már csak az a kérdés marad, hogy mikor élezzünk, fenjünk, mennyi ideig és honnan tudjuk, hogy megfelelő lett az eredmény. 

Az élezőeszköz függvényében kell / nem kell vizet vagy olajat használni az élezés során. 

A fenőköveket mindig be kell nedvesíteni, a kő típusától függ, hogy vízzel vagy olajjal. A vizet igénylő köveket az élezés előtt 1 órával be kell áztatni. A nedvesítés a kő lassabb kopását eredményezi, valamint ennek kösönhetően az élezés során keletkezett por és szennyeződés nem ragad bele a kőbe. 

Ha az élező eszköze / készüléke nem állítja be magától az élezés szögét, akkor mielőtt nekilátna az élezésnek, mindenképpen állítsa be a megfelelő szöget, és a kést minden esetben ebben a szögben élezze. Ha a kést más-más szögben élezzük, azzal azt érjük el, hogy feleslegesen távolítunk el fémet a késről, így a kés penge idő előtt "elfogy". A megfelelő szög kiválasztása meglehetősen egyszerű, ellentétben a szög beállításával és megtartásával.