A különböző élezési fázisok használata | Chef'sChoice márkabolt

Üres

Összesen: 0 Ft

A különböző élezési fázisok használata

Ha az otthoni élezést választjuk és tudjuk, hogyan kell a megfelelő élezési szöget beállítani, vagy van egy késélezőnk, ami megteszi ezt helyettünk, már csak az a kérdés marad, hogy mikor élezzünk, fenjünk, mennyi ideig és honnan tudjuk, hogy megfelelő lett az eredmény. 

Ha a késünkön van él, nincs rajta csorba és így nem kell rajta élt kialakítani, akkor kezdhetjük az élezéssel. A kést addig élezzük, annyiszor húzzuk át az élezőanyagon, amíg ki nem alakul a kés élén az élsorja. Az élsorját az ujjunkkal lehet megtapintani, ha óvatosan, az éllel függőleges irányban végighúzzuk az ujjunkat a pengén az él végéig. Az élsorja egy kis kitüremkedő rész, az él elvékonyítása közben felhajlott rész, mely az élezés során jön létre és az acél pereméig ér. Az élezést addig kell művelni, amíg a sorja ki nem alakul; nincs rá egyértelmű "recept", hogy ez mennyi húzást jelent a pengén. Számos élezőeszköz ajánlata szerint: "20 húzás az egyik oldalon, 20 a másikon", azonban javasoljuk, hogy ne kövesse ezt a gyakorlatot, mivel ha a sorja létrejötte előtt leállunk az élezéssel, akkor az élszalag nem fog leérni az él széléig, így nem lesz éles a kés. Az élsorja létrejöttével lehet megállapítani, hogy az élezés megfelelő volt, más módszer erre nincs, azonban itt még nem végeztük a folyamattal.

Amikor az ujjaival érzi, hogy létrejött az élsorja, a kés rendkívül élesnek tűnhet, azonban ez rendkívül csalóka, hiszen ez még csak az úgynevezett "sorjaél", mely nagyon vékony, borotvaéles, ugyanakkor rendkívül sérülékeny és törékeny is. Az első használat során le fog törni, és a kés éle nagyon egyenetlen lesz, nem pedig éles. Tehát ha folyton azt tapasztalja, hogy rendkívül élesre sikerült az élesség, mégis hamar tompa lesz a kés újra, lehetséges, hogy ez az oka. 

Ezt a sorját tehát érdemes eltávolítani a kés éléről egy finomabb szemcsés élezőkővel, ezt hívjuk fenésnek. A fenés során a finomabb kövön végig kell húzni a penge mindkét oldalát néhányszor, amíg a sorja el nem tűnik és egy tartós élesség alakul ki a késen. Mivel a fenés nem vesz le sok anyagot a késről vagy egyáltalán nem vesz le, ezért javasoljuk, hogy minden használat előtt (naponta egyszer elegendő) fenje meg a kését, így hosszú távon fenntarthatja az élességet. Amikor úgy érzi, hogy a kések élességét nem lehet visszaállítani ezzel a módszerrel, ismét folyamodjon az élezéshez, sorjakialakításhoz, és végül a fenéshez.

Így érheti el, hogy kései a leghosszabb ideig tegyenek jó szolgálatot Önnek.