Kések élezése vízzel, olajjal vagy nélküle | Chef'sChoice márkabolt

Üres

Összesen: 0 Ft

Kések élezése vízzel, olajjal vagy nélküle

Az élezőeszköz függvényében kell / nem kell vizet vagy olajat használni az élezés során. 

A fenőköveket mindig be kell nedvesíteni, a kő típusától függ, hogy vízzel vagy olajjal. A vizet igénylő köveket az élezés előtt 1 órával be kell áztatni. A nedvesítés a kő lassabb kopását eredményezi, valamint ennek kösönhetően az élezés során keletkezett por és szennyeződés nem ragad bele a kőbe. 

A víz és az olaj csökkenti a súrlódást, így a nedves kövek kevesebb fémet távolítanak el, mint száraz állapotban, tehát tovább tart, mire kialakul a megfelelő élesség a késen. Egyesek szerint az élezés során az olajban lebegő fémrészecskék felúsznak az élre élezés közben és eltompítják azt. 

A japán vizes kövekhez mindenképp kell vizet használni, de pl. az arkansas kövekhez nem feltétlenül. Ha használunk valamilyen folyadékot, számítani kell arra, hogy az élezés jóval piszkosabb és lassabb lesz, mintha száraz követ vagy más száraz élezési technológiát alkalmaznánk. Ezeknél a módszereknél úgyis az a legfontosabb, hogy mindig ugyanabban a szögben élezzük meg a kést annak érdekében, hogy csak a valóban szükséges mennyiségű fémet távolítsuk el róla. 

Fenőacélokhoz, élezőacélokhoz, köszörűgépekhez, manuális vagy motoros késélezőkhöz nem szükséges vizet használni, ám ha az élező nem állítja be az élezés szögét, ezekhez sem szabad hozzáfogni élezési ismeretek és gyakorlat nélkül.

Az élezés megfelelő fokának beállításáról "A megfelelő élezési szög kiválasztása a kések élezéséhez" című írásunkban olvashat. 

Ha nem szeretne a megfelelő szögbeállítással bíbelődni, de ugyanakkor szeretné akár minőségi késeit is jól megélezni otthonában, akkor javasoljuk, hogy olyan manuális vagy motoros élezőt válasszon, mely képes erre