Ezért ne vegyen kerámia kést! De ha már megvette, így élezheti.

Üres

Összesen: 0 Ft

Ezért ne vegyen kerámia kést!

Soha nem kell élezni. Örökké tartja az élét. Nem rozsdásodik. Az étel nem veszi át az anyag ízét.

Ilyen és ehhez hasonló pozitívumokkal igyekeznek a gyanútlan vásárlót meggyőzni arról, miért is éri meg olyan nagyon a kerámia kés megvásárlása. Ezek alapján valóban jó befektetésnek tűnik, de érdekes módon az emberek nagy része mégsem kerámia kést vásárol. Vajon mi lehet ennek az oka?

Az, hogy a fenti állításoknak nem mindegyike helytálló, és vannak - nem reklámozott - hátrányai is egy kerámia késnek.

 

A kerámiából készült kések nagyon ridegek, egyáltalán nem rugalmasak; szemben az acél késekkel, melyeknél hőkezeléssel elérik, hogy a keménység és a rugalmasság tökéletesen párosuljon egymással. A kerámia kések ridegsége, rugalmatlansága okozza a kés valódi vesztét és ez a legfőbb ok, ami miatt nem terjedt el széles körben a kerámia kések használata. Nagyon óvatosan kell velük bánni, hiszen egyetlen rossz mozdulat, egyetlen apró botlás akár a kés teljes helyrehozhatatlan állapotát idézheti elő. Ha ugyanis leejtjük a kerámiakést, nagy az esély arra, hogy darabokban tudjuk csak felemelni a padlóról. Az anyag ridegsége miatt ugyanis rendkívül könnyen törik, sőt, ugyanebből adódóan egy rossz mozdulat során könnyen kicsorbulhat a kerámia a kés. A konyha csempéjére esve szinte garantálható a törés. A kerámiakések élezése pedig nem könnyű feladat, így egyetlen leejtés akár a kés életének végét is jelentheti, melynek végeredményeképp a kés a kukában landol. 

A kerámia késekről azt tartják, hogy örökké megtartják az élüket, hiszen a kerámia rendkívül kemény anyag, így soha nem kopik el. A gyakorlat azonban sajnos mást mutat. A kerámia kések esetén is egy idő után bizony szükség lesz az élezésükre. Igaz, hogy ez az idő jóval hosszabb, mint az acél kések esetén, de örökké biztosan nem fognak tartani a kerámiakések sem.

Ha a kerámia kés éle elkopik és a kés tompává válik, újraélezése nem lesz túl könnyű feladat. A köszörűsök közül kevesen vállalják a kerámiakések élezését, mert az élező eszközök drágák, és beszerzésük körülményes, acél késekkel összevetve töredék a kereslet a szolgáltatásra, így üzleti szempontból nem éri meg számukra ezzel foglalkozni. A kerámiakéseket ugyanis csak egy speciális élezési eljárással lehet megélezni, és kizárólag a kerámiánál is keményebb gyémánt élezőbetéttel. Otthoni technikákkal eddig lehetetlen volt élezni  a kerámia késeket, de ma má létezik egy kerámia kés élezésére kifejlesztett élezőgép, mellyel egyúttal ráadásul hagyományos acél késeit is megélezheti, ez pedig a Chef's Choice 700 késélező.

Tehát az élezésre nem sok alternatíva áll rendelkezésére, de ha van egy speciális kerámiakés élezője (mint a Chef'sChoice 700), akkor sem árt vigyázni a leejtéssel, mert ha az élből letörik egy darab, azt a sérülés mérete miatt sokszor egyáltalán nem lehet helyrehozni, vagy ha mégis, akkor is jó eséllyel az élből sokkal többet kell "elvenni" a javításhoz, mint egy egyszerű élezés esetén. 

Persze a kerámiakések mindemellett számtalan előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Ezek azok a tulajdonságok, amelyek miatt vannak olyan késhasználók, akik szívesen választják a kerámiakéseket rugalmatlanságuk ellenére. Ha vigyáz rá és nem ejti le, akkor biztos lehet benne, hogy az acél késeknél hosszabb ideig nem kell megéleznie, hiszen a kerámia keményebb az acélnál. Valós, hogy a kerámia kések nem veszik át az ételek ízét, így más ételekbe sem adják tovább, így az ételek nem keverednek más ízekkel.

 

A kerámia kések előnyei:

 • nem tapad hozzá az étel
 • nem rozsdásodik
 • akár 10-szer tovább tartja az élét a hagyományos acél késekhez képest
 • hipoallergén
 • nem vesz és nem ad át íz- és illatanyagokat

A kerámia kések hátrányai:

 • könnyen törik
 • egyes típusok nem moshatók mosogatógépben
 • nem vágható velük kemény csont (mert kitörheti az élét)
 • nem használható szerelési munkákhoz, kizárólag konyhai feladatokhoz 

Ezt kerülje el, ha kerámiakést vásárolt:

 • ne üsse kemény felületekhez
 • ne vágjon vele fagyasztott élelmiszert
 • ne használja csontozásra
 • ne tegye mosogatógépbe

Megoldás a kerámia kés élezésére

Chef'sChoice M700 KERÁMIA ÉS ACÉL KÉSÉLEZŐ

Vásárolja meg 10% kedvezménnyel úgy, hogy a rendelés során megadja a következő kuponkódot: KERÁMIA. 
A rendszer automatikusan levonja a 10%-ot az élező árából. Kérdés esetén keresse kollégáinkat a követező elérhetőségeken: Kapcsolat

Chef'sChoice M700 kerámia és acél kés élező kedvezmény